Welke vechtsport mogelijkheden zijn er en welke kies je
Er zijn veel verschillende vechtsporten die allemaal van elkaar verschillen. Iedere vechtsport heeft zijn goede en minder goede kanten. Zo is in praktijksituaties de ene vechtsport effectiever dan de andere. Er zijn vechtsporten die uitermate geschikt zijn voor mannen terwijl andere sporten een betere keuze zijn voor vrouwen. Hoe maak je de keuze voor de voor jou persoonlijk meest geschikte vechtsport en wat houdt de training in. In deze special wordt er dieper ingegaan op de mogelijkheden.
Vechtsport, jong geleerd....
Veel kinderen gaan op een gegeven moment een vechtsport doen. Dit kan zijn omdat ze het leuk vinden om te doen of doordat de ouders het een prettig en vooral veilig idee vinden dat hun zoon of dochter zichzelf kan verdedigen wanneer dit nodig mocht zijn. Belangrijk hierbij is dat zowel de ouders als hun kind een goed gevoel hebben bij de vechtsport die uitgekozen wordt. Het maakt niet uit om welke tak van sport het gaat, wanneer iemand een sport beoefent die niet bij die persoon past is de kans klein dat deze persoon er plezier aan beleeft en er voor langere tijd enthousiast mee bezig gaat. Zeker bij kinderen is het zaak ruim aandacht te besteden aan de keuze van een geschikte vechtsport. Kinderen pikken over het algemeen dingen makkelijk op waardoor de training leuker wordt. Daarnaast is de kans groot dat wanneer een vechtsport op jongere leeftijd al wordt beoefent, de geleerde technieken een onderdeel worden van de dingen die een kind meekrijgt waardoor hij of zij gevormd wordt in de loop der tijd. In het geval dat iemand als kind een vechtsport heeft beoefend in een onplezierige situatie terecht komt is de kans groot dat de zelfverdedigingstechnieken die als kind aangeleerd zijn automatisch worden toegepast. Dit is één van de punten die meespelen in de uitkomst van een handgemeen.
Mannen en vrouwen
Er zijn vechtsporten die meer geschikt zijn voor mannen en andere sporten die meer geschikt zijn voor vrouwen wanneer het op het praktisch nut aankomt. Een vrouw die op straat lastig wordt gevallen door een man die veel groter, zwaarder en sterker is kan dan nog zo een goede bokstraining hebben gevolgd, de kans dat dit voldoende is om de belager uit te schakelen is niet heel erg groot. Dit omdat het naast de technieken ook neerkomt op kracht. In deze situaties is het beter om een sport te beheersen die geen gebruik maakt van kracht maar meer van technieken die je nadelen omzetten in voordelen. Het is dus zeker als vrouw verstandig om naast een vechtsport waar je je lekker bij voelt ook te kijken of deze sport extra voordelen heeft voor vrouwen.
Praktijksituaties
Het maakt eigenlijk niet uit welke vechtsport je beheerst, ze werken allemaal in je voordeel. De bekende zelfverzekerde houding die je ervan krijgt heeft direct al tot gevolg dat je minder snel lastig gevallen wordt. Daarnaast kan je jezelf altijd verdedigen op de wijze die je hebt geleerd. Zoals eerder gezegd zijn niet alle vechtsporten even effectief in praktijksituaties. Wanneer je ondanks alle pogingen een conflict te voorkomen toch in een handgemeen terecht komt is de beste aanpak om je tegenstander direct aan te vallen en uit te schakelen. Het werkt hier niet in je voordeel om je tegenstander langzaam te slopen door steeds afstand te nemen en opnieuw aan te vallen. Een aanvaller is meestal niet alleen dus hoe sneller deze is uitgeschakeld hoe groter de kans dat je zonder kleerscheuren wegloopt. Daarnaast is iedere seconde die je verloren laat gaan een seconde waarin je het gevecht kan verliezen. Één van de vechtsporten die bekend staat als goede sport voor vrouwen en mensen die wat kleiner van stuk zijn en het praktisch nut ervan is het Wing Chun.
Plezier
Erg belangrijk bij het beoefenen van een vechtsport is het plezier dat je eraan beleeft. Sporten moet leuk zijn want alleen dan kan je er volledig van genieten. Bij het beoefenen van een vechtsport wordt je gedwongen scherp te blijven omdat je anders geraakt wordt door je tegenstander. Bij veel mensen, zeker die een drukke baan hebben, is duidelijk te zien dat aan het begin van de training de concentratie minder goed is en tijdens deze training steeds beter wordt. Tijdens een training zal je merken dat de spanning van de dag verdwijnt en je je weer lekker leeg voelt aan het einde van de training.
Een misverstand onder de mensen die nooit een vechtsport hebben beoefend is dat je iedere training keihard moet knokken om enigszins ongeschonden uit de training te komen. Vechtsport moet leuk zijn en je doet het om de sport te leren. Leren kan alleen als je traint met mensen die je helpen om te leren. Dit leren lukt niet als je iedere les alleen maar hard wordt geslagen. Als je traint met iemand die beter is dan jij bent dan moet de betere zich aanpassen aan degene die minder goed is zodat deze de sport leuk blijft vinden en van hem kan leren. Als de mindere alleen maar alle hoeken van de zaal ingeslagen wordt dan leert deze er niet van en zal dan ook geen plezier aan de training beleven.
In de hieronder genoemde artikelen wordt onder andere dieper ingegaan op de keuze van de vechtsport die goed bij jou persoonlijk past.
Wat is de beste vechtsport als het gaat om zelfverdediging? Bestaat er zoiets als een ultieme vechtsport? Waar heb je het meeste aan in praktijksituaties en welke sport past het beste bij jou? Lastige…
Veel vrouwen hebben de ervaring hoe het is om te worden lastig gevallen op straat. Dit varieert van het moeten aanhoren van minder plezierige opmerkingen tot verkrachting aan toe. Na deze ervaring gaa…
Wat is de vechtsport Wing Chun, wat is kenmerkend voor deze sport en waar komt het vandaan. Een effectieve vechtsport gebaseerd op vijf basisprincipes.
De Wing Chun principes. De vechtsport Wing Chun is gebaseerd op principes, vijf in totaal. Deze principes zijn de kracht en het succes achter het Wing Chun. Zonder het juist toepassen van deze princip…
Gepubliceerd door Panic op 01-03-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.